Monteren terwijl u wacht

Gewetensvraagje: waarom kijk je naar aftermovies van festivals of congressen? Waarschijnlijk gaat je antwoord zijn: kijken of er bekenden in zitten, of ikzelf. En eerlijk is eerlijk: ik heb dat ook. Met collega Bart de Haan bedachten we dat het tof zou zijn als mensen niet alleen op zoek kunnen naar zichzelf, maar ook actief bij kunnen dragen aan de inhoud.
We draaiden een workshopje ‘afterfestivalmoviefilmen’ in elkaar, kaapten het middagprogramma van popfestival Broekrock in Broekland en stuurden de bezoekers op pad om festivalclichés te filmen met hun telefoons en wat kleine cameraatjes. Terwijl Bart aanvullend materiaal  schoot, kroop ik backstage achter de montagelaptop om on the spot de aftermovie te monteren. Met beelden van de bezoekers zelf. Aan het begin van de avond, de laatste band was net klaar, vertoonden we het resultaat op een groot scherm. De film ging meteen online en werd uiteindelijk bijna 1400 keer bekeken. Niet slecht voor een festival met zo’n 350 bezoekers.

Nog eens
Voor de interne studiedag van het Nova College, een roc in Haarlem, besluiten we het Broekrock-scenario weer voor de dag te halen. Zes Nova-collega’s krijgen een korte workshop en filmen gedurende de dag hun belevenissen. Bart filmt aanvullend materiaal, ik kruip in een verlaten klaslokaal achter de montagelaptop. Nog tijdens de eindborrel vertonen we op het grote scherm het eindresultaat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *